Wymiana żarówek oświetlenia wnętrza na LED

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzyzakp
    L&K
    • 2013
    • 1016
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

p.marczak, Co do lampek - demontaz schowku to banał Otwierasz go, ale nie na osciez, tylko lekko przymkniety i unosisz w gore.. Popatrz na elementy, na ktorych sie schowek obraca przy otwieraniu, to zobaczysz jak to jest zamontowane.
    Choc racja, ze lepiej szukac pod fotelem. Otworz tylnie drzwi, sprawdz pod fotelem patrzac od wycieraczki pasazera - wsadz palec w miejsce na lampke i tam macaj za wtyczka. Lampka jest prawie taka jak w bagaznniku - jedynia roznica, to dodana obudowa...

Czy ASO zamontuje? Pewnie nie, bo nie maja takiej usługi.. Ale monatz po zakupie to 10minut roboty, przy czym 3 na przyniesienie browarka z lodowki i otwarcie Lampke podlaczasz, wciskasz w jej miejsce i tyle.

Moja O3 RS

Komentarz

• ryhu
      Ambiente
      • 2014
      • 131
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Kable do zatrzasku pasa to jeden, a drugi może być od czujnika obecności na fotelu, jak siądziesz na fotelu pasażera i nie zapniesz pasa to zadziała sygnalizacja i wcale ten drugi nie musi być od lampki, ale jak podniesiesz się z fotela sygnał się wyłącza, powinny być dwa przewody do lampki czarny i brązowy jak pamiętam z czarną wtyczką wielkości połowy paczki gum do żucia ;-)

Komentarz

• Gustaw78
        Ambiente
        • 2008
        • 182
        • Octavia III (5E3)
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Faktycznie demontaż schowka jest banalnie prosty. Wyjąłem go, ale nigdzie – bynajmniej na wierzchu nie było wiązki i wtyczki.
        @ryhu – chyba masz rację. Jedna mała wiązka do pasów idzie a ta druga idzie w fotel i pewnie służy do tego o czym napisałeś. Obawiam się, że nie jest mi dane świecenie po nogach ;(
        Jeszcze sprawdzę dokładnie te wiązki w wolnej chwili, ale już nadziei sobie nie będę robił ;(

[ Dodano: Nie 14 Cze, 15 10:34 ]
        Chciałbym jeszcze powrócić do tematu doposażenia oświetlenia „skarpetek”, ponieważ nie daje mi to spokoju.
        Raz jeszcze wsadziłem głowę pod fotel. Jednak są nie dwa, lecz trzy przewody.
        Jeden z nich na pewno idzie do czujnika zapiętych pasów. Drugi to pewnie czujnik w siedzisku – działa pod obciążeniem.
        Prośba do osób, które mają fabrycznie takie oświetlenie. Chodzi o weryfikację – jaki przewód idzie na oświetlenie.
        Zrobiłem zdjęcie – być może będzie pomocne. Z góry dziękuje.
        Załączone pliki
        OCTAVIA 3 ELEGANCE 2,0 TDI (150KM) DSG + AMAZING+ kiera trójramienna +AMUNDSEN.

Komentarz

• anomal
          Rider
          • 2015
          • 577

heja

tez zrobilem u siebie ledy, ale mialem problem z przednimi lapkami, w moim rs plastik wyglada inaczej niz u u kolegi Ironik

czyli nie tak

u mnie bylo tak, przelaczniki sa na srodkowej czesci a nie miedzy lampkami:

ja sciagnalem najpierw srodkowy element, nie jestem pewny do konca czy jest to wymagane, ale dzieki temu latwiej bylo mi otworzyc ruchoma 3 czesc, ktora jest na zawiasach

sciagniecie bylo dosyc proste, wsadzilem w szczeline zwykly cienki nozyk kuchenny i pociagnalem w dol, troche odeszlo, potem pomoc paznokciem i po lekku dookola i wyskoczylo

tak wyglada od tylu:

teraz trzeba sciagnac tylna czesc, wyszla bez narzedzi, zaczepy sa na zolto
          po odchyleniu wisi na plastikowych zawiasach i mamy dostep do 2 srubek na torxie

odginamy srubokretem tylne zaczepy i calosc wychodzi, dodatkowo mozemy odpiac wtyczke, dzieki temu bedzie wygodniej wymienic zarowki bo calosc pojdzie w dol (ale uwaga na cienki kabelek, zeby nie zerwac)

zarowki sa wsadzone w koszyczki, ktore trzeba odkrecic, odkrecamy, wymieniamy zarowki, skladamy calosc i gra, tzn swieci

kura ze slaska - prawie seria...

sprzedam magnetyzer do O3 RS

Komentarz

• ryhu
            Ambiente
            • 2014
            • 131
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Trzeci przewód to zapewne kabel do bocznej poduszki powietrznej i/lub od grzanych stołków jeśli takie masz ;-)

Komentarz

• Gustaw78
              Ambiente
              • 2008
              • 182
              • Octavia III (5E3)
              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

ryhu,
              Nie mam grzanych foteli, ale mogą oczywiście to być kable od poduszek
              OCTAVIA 3 ELEGANCE 2,0 TDI (150KM) DSG + AMAZING+ kiera trójramienna +AMUNDSEN.

Komentarz

• miwiej
                Classic
                • 2016
                • 25

Dzięki anomal za zdjęcia, mogłem na spokojnie działać wiedząc czego się spodziewać
                Tak dla innych. Tego środkowego zaczepu nie ma potrzeby ściągać.
                Najpierw dwa zaczepy elementu najbliżej schowka na okulary, odchylić, wykręcić dwa wkręty, a następnie kolejne dwa zaczepy tuż przy miejscach na wkręty i mamy dostęp tam gdzie chcieliśmy

A tak będąc przy lampkach... Z tyłu po otwarciu drzwi zaświecają się trzy żarówki, musiałem wymontować boczne bo jak dziecko siedzi tyłem to świeci mu prosto w oczy (wiem, że są do czytania
                Szans na zakodowanie tak by przy otwarciu drzwi zapalała się tylko środkowa lampka zapewne nie ma ?
                MY16 Ambition z Amazing

Komentarz

• pafi
                  Classic
                  • 2011
                  • 10
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Ja wydłubałem tylko "szkiełko" - trzeba zacząć od strony szyby (tam zaczepy są mniejsze), tak, żeby strona "od wyłączników" była wyciągana na końcu (za to wkładana jako pierwsza).
                  Ta przeźroczysta osłona jest dość gruba i miękka (w przeciwieństwie do tej w tylnej lampce).
                  Po takim demontażu nie trzeba niczego odkręcać, daje radę wyciągnąć żarówki z oprawek (ten czarny "koszyczek" na pokazany przez anomal zostaje w lampie).

Komentarz

• Sewerwa
                    Ambiente
                    • 2016
                    • 208
                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Pracy troche bylo 14szt wymienone na Ledy. 4x skarpetki, 1x schowek, 2x drzwi, 5xpodsufitka, 2 x bagaznik= wydane 72zl razem z dostawa na zaroweczki. Jeszcze lusterka zewnetrzne na wolny czas moze wsteczny kiedys.... w wolnym czasie pstrykne fotki ale efekt jest bajka. Zarowki z interlooka W5W 7x 4diody jednostronna, 2x do bagaznika 6diod jednostronne, 5x do podsufitki 6diod 2 na dol i 4 na kazdy bok. Oprocz podsufitki (5050) wszystkie 5630.Najwiekszy problem z zaczepieniem spowalniacza od schowka i przednia czesc podsufitki gdzie potrzebny torx poza tym cienki srubokrecik i delikatnosc wskazana. Rada dla wyjmujacych plastikowe prostokatne szkielka (skarpetki drzwi schowek bagaznik) - 1szy ruch plaskim srubokretem to delikatne podwazenie a 2gi to wcisniecie zaczepu i w tym momencie probujemy wyciagnac szkielko nie robimy do konca ruchow podwadzania bo mozna podrapac okolice szkielka. Czy ktos z wawy okolic bialoleki ma wprawe z lusterkami i chcialby mi pomoc? Czy na spocie moze lepiej ktos pomoze z wprawa?
                    SewerWa

Komentarz

• anomal
                      Rider
                      • 2015
                      • 577

Sewerwa, najgorsze jest wyciągnięcie samego szkla, potem juz latwizna

obejrzyj 3 razy i do dziela
                      pamietaj o nożyku do sciecia plastiku

[youtube]http://youtube.com/watch?v=rcNjrArG-KI[/youtube]

Komentarz

• darek_w
                        Ambiente
                        • 2015
                        • 100
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Sewerwa - korzystałem z tego manuala http://forum.octaviaclub.pl/nviewtopic.php?t=80442 pamiętaj aby samo szkło z czuciem i niema strachu .
                        Ja wsadzałem zwykłe (5050) 4 lub 6 led.
                        O3 STYLE+AMAZING

Komentarz

• ryhu
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 131
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez darek_w
                          Sewerwa - korzystałem z tego manuala http://forum.octaviaclub.pl/nviewtopic.php?t=80442 pamiętaj aby samo szkło z czuciem i niema strachu .
                          Ja wsadzałem zwykłe (5050) 4 lub 6 led.
                          Ja wsadziłem ostatecznie do lusterek żarówki wyciągnięte z pozycyjnych (gdzie seryjnie do ksenonów są white blue), a w pozycyjne wrzuciłem zimne ledy.

Komentarz

• jackowski11
                            Drive
                            • 2015
                            • 47

Zamieszczone przez Sewerwa
                            Pracy troche bylo 14szt wymienone na Ledy. 4x skarpetki, 1x schowek, 2x drzwi, 5xpodsufitka, 2 x bagaznik= wydane 72zl razem z dostawa na zaroweczki. Jeszcze lusterka zewnetrzne na wolny czas moze wsteczny kiedys.... w wolnym czasie pstrykne fotki ale efekt jest bajka. Zarowki z interlooka W5W 7x 4diody jednostronna, 2x do bagaznika 6diod jednostronne, 5x do podsufitki 6diod 2 na dol i 4 na kazdy bok. Oprocz podsufitki (5050) wszystkie 5630.Najwiekszy problem z zaczepieniem spowalniacza od schowka i przednia czesc podsufitki gdzie potrzebny torx poza tym cienki srubokrecik i delikatnosc wskazana. Rada dla wyjmujacych plastikowe prostokatne szkielka (skarpetki drzwi schowek bagaznik) - 1szy ruch plaskim srubokretem to delikatne podwazenie a 2gi to wcisniecie zaczepu i w tym momencie probujemy wyciagnac szkielko nie robimy do konca ruchow podwadzania bo mozna podrapac okolice szkielka. Czy ktos z wawy okolic bialoleki ma wprawe z lusterkami i chcialby mi pomoc? Czy na spocie moze lepiej ktos pomoze z wprawa?
                            Od razu dam ci rade, do kierunków nie bierz 12 diodowych 5050 ani 18 diodowych 5630 tylko minimum

Wskazane na początku świecą słabiej niz oryginalna żarówka

Komentarz

• Sewerwa
                              Ambiente
                              • 2016
                              • 208
                              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Anomal, jakim nożyku do jakiego plastiku.
                              Ja bym chciał sama żarówkę 6diod LED 5630 wymienić czyli szkielko i 2 plastiki demontuje i żaróweczka powinna być dostepna do wyciągnięcia, tak mi wygląda na to z tego filmiku...

Zamieszczone przez anomal
                              Sewerwa, najgorsze jest wyciągnięcie samego szkla, potem juz latwizna

obejrzyj 3 razy i do dziela
                              pamietaj o nożyku do sciecia plastiku

[youtube]http://youtube.com/watch?v=rcNjrArG-KI[/youtube]
                              SewerWa

Komentarz

• esiak
                                Drive
                                • 2016
                                • 70
                                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

jeśli wymieniasz samą żarówkę, to ok, wycinać trzeba gdy wymieniasz całą lampkę...
                                the WHITE side of the MOON

Komentarz

• anomal
                                  Rider
                                  • 2015
                                  • 577

ta, wtedy spoko

a samo ciecie to 5 sekund nozykiem do tapet, bo tam jest raptem z 5mm x 1mm plastiku do wyciecia

Komentarz

• Kamil RS230
                                    Classic
                                    • 2016
                                    • 30

Mógłbyś podać linki do tych żarówek bo szukam i nie wszystkie mogę znaleźć.

Komentarz

• Sewerwa
                                      Ambiente
                                      • 2016
                                      • 208
                                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Te: http://interlook.pl/product-pol-418-...US-BOCZNA.html - dałem na 4x skarpetki, 1 x schowek, 2xdrzwi=7x2,75zl=19,25zł.
                                      Na bagażnik daj te: http://interlook.pl/product-pol-840-...nostronna.html - ja dałem 6 diodowe ale 9-cio nie są większe i chyba zmienię, przy okazji wymiany w lusterkach. Więc albo 2x albo 4x8,98zł=35,92zł
                                      i podsufitka: http://interlook.pl/product-pol-858-...0-CAN-BUS.html - 5x5,98zł=29,90zł.
                                      = 85,07zł + wysyłka za 16 żarowek skarpetki drzwi schowek podsufitka lusterka i bagażnik

Dobra rada dla demontujących klapkę przy podsufitce do przedniego oświetlenia delikatne naciśnięcie plastiku miedzy schowkiem na okulary a odchylaną klapka powiększa szczelinę przez co łatwiej włożyć np. płaski śrubokręt do podwadzenia uchylanej klapki, później 2 torxy i umiejętne pociągniecie i wyskakuje cały panel z zaczepów i żaróweczki jak na dłoni.
                                      SewerWa

Komentarz

• amdp
                                        Classic
                                        • 2015
                                        • 35
                                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Te: http://interlook.pl/product-pol-418-...US-BOCZNA.html - dałem na 4x skarpetki, 1 x schowek, 2xdrzwi=7x2,75zl=19,25zł.
                                        Na bagażnik daj te: http://interlook.pl/product-pol-840-...nostronna.html - ja dałem 6 diodowe ale 9-cio nie są większe i chyba zmienię, przy okazji wymiany w lusterkach. Więc albo 2x albo 4x8,98zł=35,92zł
                                        i podsufitka: http://interlook.pl/product-pol-858-...0-CAN-BUS.html - 5x5,98zł=29,90zł.
                                        = 85,07zł + wysyłka za 16 żarowek skarpetki drzwi schowek podsufitka lusterka i bagażnik

Dobra rada dla demontujących klapkę przy podsufitce do przedniego oświetlenia delikatne naciśnięcie plastiku miedzy schowkiem na okulary a odchylaną klapka powiększa szczelinę przez co łatwiej włożyć np. płaski śrubokręt do podwadzenia uchylanej klapki, później 2 torxy i umiejętne pociągniecie i wyskakuje cały panel z zaczepów i żaróweczki jak na dłoni.
                                        Czy po założeniu powyższych żarówek trzeba coś kodować, żeby nie było błędów? Czy po prostu wymieniamy je i cieszymy się efektem?
                                        Octavia III 1.8 TSI DSG6 4x4 L&K

Komentarz

• Kamil RS230
                                          Classic
                                          • 2016
                                          • 30

Sewerwa, dziękuję bardzo za odpowiedź przyda się

Komentarz

• anomal
                                            Rider
                                            • 2015
                                            • 577

tylko wymieniasz

Komentarz

• amdp
                                              Classic
                                              • 2015
                                              • 35
                                              • CJSB 1.8 TSI 180 KM

anomal, Super, dzięki
                                              Octavia III 1.8 TSI DSG6 4x4 L&K

Komentarz

• bob_best
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 744
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Proszę o pomoc - zmieniłem oświetlenie bagażnika na Led i po jego zamknięciu diody nie gasną w pełni tylko lekko się żarzą- czy u Was też tak jest? Wstępnie sprawdziłem że gasną równo po 10 minutach. Gasną wraz z oświetleniem wnętrza jeśli zamykam auto z pilota. Czy to normalne? Akumulatora chyba nie ma prawa rozładować?

Po odpaleniu auta też się lekko żarzą, nie wiem czy gasną po jakimś czasie
                                                Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• spj
                                                  ModeratoRS
                                                  • 2009
                                                  • 3534
                                                  • Octavia IV combi (NX5)

bob_best, mam to samo, jest OK
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Paweł

Harmonogram spotów w Pomorskie OCP
                                                  Grupa lokalna Pomorskie OCP na fb

Komentarz

• bob_best
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 744
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez spj
                                                    bob_best, mam to samo, jest OK
                                                    Uspokoiłeś mnie troszkę, rozumiem że o akumulator się nie martwić? Czy w przypadku podświetlenia schowka i nóg jest tak samo? Bo lampki podsufitki gasną w pełni.
                                                    Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...